Kunstnersamtale Amanda Selinder

Facebook
Twitter

Hva er egentlig biofilm och hvordan oppstår det?

Søndag 13. oktober kommer Amanda Selinder og forteller om sin kuntneriske praksis og utstillingen “Substans mellan celler” på SOFT Galleri. Kom og bli kjent med kunstneren og ikke minst den fascinerende biofilmen!

//

I utstillingen “Substans mellan celler” er Selinder inspirert av bakterienes oppførsel i biofilm og deres forhold til metaller. Gjennom å bruke bakteriene fra sin egne kropp dyrker Selinder biofilmen selv, og i utstillingen på SOFT viser hun en helhetlig installasjon hvor dette mikrobiologiske materialet møter indigo, blåtre, krapprot, kobber, jern, salt og eddik.

Biofilm fungerer som et strukturert samfunn av bakterieceller innelukket i et egenprodusert stoff. Bakterier er utrolig komplekse organismer som finnes overalt, på og i oss. Disse kan enten flyte fritt rundt eller leve klistret til en overflate. Nesten alle typer bakterier kan produsere biofilmer. Umiddelbart etter kolonisering av en overflate begynner gener som produserer dette “slim-lignende” stoffet å utvikle seg. De gjør dette for å beskytte seg mot eksterne faktorer som antibiotika og for å lettere utveksle informasjon og fordele ernæring mellom hverandre.

Selinder dyrker biofilmen i studioet sitt ved hjelp av å bruke de mikroorganismer som lever på kroppen hennes som ernæring. Dette skjer gjennom at hun, som hun beskriver det – vasser rundt i en væske, lignende en kombucha-fermentering. Denne lar hun stå, og etter et par dager begynner en tynn hinne å vokse frem på overflaten – biofilm. For Selinder er det viktig å bruke seg selv for å kunne nærme seg denne prosessen. Det er også derfor hun arbeider i store formater, da biofilmdannelse vanligvis skjer i så liten skala at vi mennesker ikke kan oppfatte den.

Den dyrkede biofilmen farges med naturlige pigmenter og metaller. Ulike bakteriekolonier får forskjellig farge, noe som gjør at det dannes klare mønstre. Når de har tørket, setter hun de sammen og draperer de på kobberstativer. På grunn av den lave PH-verdien, blir kobberet irret over tid og sprer seg sakte inn i biofilmen. Materialet kan misoppfattes som binært: dødt hvis det er tørt eller i live hvis det er vått. Men det er snarere et dynamisk materiale som, avhengig av forholdene, kan være aktivt eller passivt. Selv om det er tørket, er det fremdeles levende og skiftende, akkurat som den naturlige fargen og metallet.


Amanda Selinder (f. 1990 i Småland, Sverige) er en svensk bioart/tekstilkunstner som bor og arbeider i Uppsala. Amanda tok sin Bachelor ved Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg samt School of Visual arts i New York. De seneste årene har hun blant annet stilt ut på The Cluster Gallery i Brooklyn, Bergrummet Konstepidemin i Göteborg, Eriksbergs muséet i Tranås og Omnikvariatet i Uppsala. Hun har også medvirket i en rekke gruppeutstillinger blant annet på Solyanka state gallery i Moskva, Göteborgs designfestival, Largo das Artes Gallery i Rio de Janerio samt SVA Chelsea Gallery i New York. Hon har også vært på flere residens, senest NKF Studio Malongen, Brooklyn art Cluster og IASPIS ateljéstipendium.

https://www.amandaselinder.com/

Vi bruker cookies for å forbedre og måle bruken av nettstedet.