Presentasjon av deler av NTKs arkiv på 40-årsjubileumsutstillingen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunstnerforbundet i 2017. Foto: Thomas Tveter.
Presentasjon av deler av NTKs arkiv på 40-årsjubileumsutstillingen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunstnerforbundet i 2017. Foto: Thomas Tveter.

NTKs arkiv

I lokalene til Norske tekstilkunstnere og SOFT galleri i Rådhusgata i Oslo finnes et rikfoldig arkiv helt tilbake opprettelsen av Tekstilgruppa i UKS i 1972, via dannelsen av NTK i 1977 og frem til i dag. I tråd med handlingsplanen til NTK arbeides det med å tilgjengeliggjøre og digitalisere dette arkivmaterialet.

Anne Karin Jortveit: På vandring i det som ble satt bort
Essay publisert i boken Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger. Norske tekstilkunstnere 1977-2017. 

Atmosfæren i kjelleren er tung og stillestående. For hvert åndedrag avsettes noe i lungene, i porene, i håret og på klærne. Lufta er klam, nesten materiell. Når jeg kommer hjem på ettermiddagene er det som om jeg har med meg biter av dette mørke og støvete kjellerlokalet. Jeg går lange turer med hunden for å bli kvitt de siste restene av ubehag. Men morgenen etter stiger jeg ned igjen full av forventning. Jeg vil lære mer, og kjenner på spenningen idet jeg henter fram enda en bunke papirer med et udefinerbart og fettet belegg.

Slik innleder Anne Karin Jortveit sin tekst På vandring i det som ble satt bort som ble publisert i jubileumsboka til NTK i 2017. Sommeren 2015 gikk Jortveit gjennom hele NTKs gamle arkiv. I teksten fletter hun sammen et utvalg store og små hendelser: fra den spede begynnelsen, via tekstilkunstdebattene på 1970- og 80-tallet og til endringsprosesser mot slutten av 90-tallet. En relativt kort, men intens organisasjonsperiode.

Hele teksten til Jortveit kan leses her. 

Jubileum 1977 - 2017

Norske tekstilkunstnere (NTK) ble 40 år i 2017. Dette ble behørig markert gjennom hele året med flere arrangementer, blant annet en stor jubileumsutstilling på Kunstnerforbundet i mars 2017 og i NTKs eget visningssted SOFT galleri. I tillegg ble det vist en arkivutstilling fra NTKs eget arkiv, med forgreininger til den større historien der kvinnefrigjøring, kunstneraksjoner og kald krig er flettet inn. En jubileumsbok ble også lansert i mars 2017. Ønsket med markeringen har vært å skape nysgjerrighet, forståelse og debatt om tekstilkunst før, i dag og fremover.

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunstnerforbundet
En stor jubileumsutstilling ble produsert i samarbeid med Kunstnerforbundet, som fylte alle deres visningsrom i perioden 24. mars – 30. april 2017. Utstillingen ble satt sammen av Bente Sætrang og Wenche Volle fra Kunstnerforbundet, Kirsti Willemse (prosjektleder) og John K. Raustein fra NTK.
De deltakende kunstnerne på utstillingen var: Nora Adwan, Gunvor Nervold Antonsen, Ask Bjørlo, Sissel Blystad, Ingrid Bodøgaard, Margrethe Kolstad Brekke, Tobias Alexander Danielsson, Line Solberg Dolmen, Kari Dyrdal, Brit Fuglevaag, Birgit Hagen, Ann Cathrin November Høibo, Else Marie Jakobsen, Gro Jessen, Nora Joung, Ellen Lenvik, Gitte Magnus, Eline McGeorge, Pernille Meidell, Aurora Passero, Tove Pedersen, Hans Hamid Rasmussen, Hannah Ryggen, Ingunn Skogholt, Camilla Steinum, Unn Sønju, Løvaas & Wagle, Carin Wessel/ Birgit Wessel.

Grafikkavdelingen i Kunstnerforbundets andre etasje ble forvandlet til et midlertidig arkiv som fortalte Norske tekstilkunstneres historie gjennom pamfletter, tidsskrift, brev og annen dokumentasjon.
Les mer om utstillingen her.

Kari Steihaug – Syersken i Trastevere på SOFT galleri
Som en del av jubileumsutstillingen på Kunstnerforbundet holdt Kari Steihaug separatutstilling på SOFT galleri med tittelen Syersken i Trastevere. Utstillingen stod fra 23. mars – 30. april 2017. Les mer om utstillingen her.

Det store mjuke øyeblikk på Finnskogen
Som et SOFT moment i jubileumsåret deltok mange NTK-medlemmer i Finnskogutstillingen på Røgden Bruk fra 10. – 12. mars 2017. Alle medlemmene i NTK ble invitert til å sende inn bilder av både nyere og eldre arbeider. Responsen var stor, og juryen valgte ut 59 kunstverk av i alt 52 kunstnere i et tidsspenn fra 1983 til 2017.

Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunsthall Stavanger
I samarbeid med Kunsthall Stavanger ble det satt sammen en utvidet versjon av jubileumsutstillingen, som ble vist ved kunsthallen 25. januar – 18. mars 2018. Utstillingen inkluderte også nyproduserte verk. Ask Bjørlo hadde laget et nytt verk som ble stilt ut på Stavanger Kunstmuseum. Verket, som har tittelen Havfruens hatt, var tilpasset Frida Hansen-rommet, og er direkte inspirert av motivene i Hansens tekstilarbeider. Les mer om utstillingen her. 

5 høydepunkter – NTK 40 år på Bodø Kunstforening
Til en utstilling på Bodø Kunstforening i 2018 satte NTK sammen deler av jubileumsåret. Deltakende kunstnere var May Bente Aronsen, Ingrid Bodøgaard, Elin Igland, Grete Johanne Neseblod og Anne Stabell. Utstillingen stod fra 7. april – 20. mai 2018 og var kuratert av Kristin Sæterdal. Les mer om utstillingen her.

Jubileumsboka
Det ble utgitt en egen publikasjon i forbindelse med jubileet. Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger. Norske tekstilkunstnere 1977-2017 setter fokus på tekstilens nære historie i Norge, gjør nedslag i NTKs fagpolitiske kamp og tekstilkunstens utvikling og undersøker hvilken plass tekstil som metode, materiale og tradisjon har på kunstscenen i dag.

Bidragsyterne inkluderer Marte Danielsen Jølbo, Anne Karin Jortveit, Runa Boger, Toril Moi, Sissel Ree Schjønsby og Lotte Konow Lund. Den ble utgitt på Grapefrukt forlag med Ingvill Henmo, Lise Bjørne Linnert og Sidsel Palmstrøm som redaksjonsgruppe.

Performance av Gunvor Nervold Antonsen
Performancen som jubileumsutstillingen og jubileumsboka hentet tittelen sin fra, Ode til en vaskeklut, hymne tiger en tiger, ble først fremført på åpningskvelden på Kunstnerforbundet, og deretter igjen på åpningen på Kunsthall Stavanger. Nervold Antonsen har også spilt inn performancen som video, som kan sees under. (Gjengitt med tillatelse fra Kunsthall Stavanger). Hele teksten i performancen kan også leses her.

Publikasjoner

Gjennom årene har NTK utgitt medlemsblader under ulike titler. “Tiger-rapport” (1983-1994) var NTKs lengevarende navn på medlemsbladet som var et gruppedrevet prosjekt med utspring i styret. I flere år holdt Anne Marie Komissar hånd om etterfølgeren “Tekstilkunst” som redaktør, mens Runa Boger senere styrte magasinet over i navnet «Soft Magasin» i 2007 og fram til foreløpig siste nummer i 2012. Medlemsbladene gir faglige innblikk i hva som til enhver tid stod på den tekstile agendaen.

Klikk på bildene under for å lese et utvalg magasiner som PDF.

Tigerlogo

I 1983 fikk NTK en tiger som logo, et symbol på styrke og en felles identitet for tekstilkunstnerne. Logoen ble tegnet av den grafiske designeren Egil Haraldsen. NTK valgte tigeren som sitt emblem fordi: «Det viser striper, styrke, framdrift og skarpe klør.» (fra Tiger-rapport 4/83).

Tegning av en tiger som NTK brukte som logo fra 1983 og frem til 2007.

Galleri

Her kan du se et utvalg avisutklipp, bilder og dokumenter som ble scannet fra arkivet i forbindelse med 40-årsjubileet til NTK i 2017. 

Vi bruker cookies for å forbedre og måle bruken av nettstedet.