
NTK historie og arkiv
Norske tekstilkunstnere (NTK) ble stiftet i 1977 og er i dag den yngste fagorganisasjonen underlagt Norske Billedkunstnere (NBK).
Tekstilgruppa i UKS 1972-1977
NTKs forløper var Tekstilgruppa i Unge Kunstneres Samfund (UKS) som ble dannet i 1972. Arbeidsgruppen besto av blant andre Anne Marie Komissar, Tove Mosebekk (senere Pedersen), Sidsel Bergløff og Inger Ramstad. Deres målsetning var å bedre tekstilkunstnernes vilkår. Tekstilgruppas arbeid var fokusert rundt blant annet flere stipender, økt representasjon i utvalg og råd, etablering av et fellesverksted og bedre utdanning. De stilte også et krav om en egen tekstiljury til Høstutstillingen. Da kravet ikke ble imøtekommet svarte de med boikott av utstillingen og demonstrasjon utenfor Kunstnernes Hus. I 1975 arrangerte de en egen utstilling på Oslo Kunstforening som et alternativ til Høstutstillingen. Kravet om en egen tekstiljury til Høstutstillingen ble innfridd i 1976.
Tekstilgruppa boikottet også brukskunstmønstringen på Maihaugen i februar 1973 på grunn av dårlige økonomiske vilkår. Mønstringen ble arrangert av Landsforbundet Norsk Brukskunst sammen med Utenriksdepartementet, og reiste videre på flerårig vandring i Europa, der verkene ofte kom tilbake i dårlig stand. (…) På vegne av tekstilgruppa gikk Sidsel Bergløff ut med klar tale i Aftenposten “Her må man forstå at hvis norske kunstnere skal presenteres i utlandet, må de få godtgjørelse for det. Vi kan ikke leve av æren ved å få være med på utstilling”. (Kilde: Viktoria Durnak Kvisten på grenen, grenen på treet – Unge Kunstneres Samfund 1921–2021)
Norske tekstilkunstnere, 1977
Etter flere år med aktivitet og virksomhet opplevdes ikke lenger Tekstilgruppa i UKS som et tilstrekkelig forum til å kjempe for økt kunstnerisk anerkjennelse. Gruppen, som da hadde samlet hele 55 medlemmer, beskrev seg selv om en “stat i staten” innad i UKS. Behovet for en egen organisasjon meldte seg. Med bakgrunn i dette ble Norske tekstilkunstnere konstituert 29. mars 1977.
NTKs aller første styre bestod av Bodil Svaboe, Sidsel C. Karlsen, Unn Sønju og Marianne M. Riseng.
Per 2025 har foreningen Norske tekstilkunstnere 270 medlemmer.
Historiske milepæler
1983 Valg av tigeren som NTKs emblem.
1989 Utstilling i Moskva.
1990 NTK får støtte over statsbudsjettet.
2006 NTKs visningssted, SOFT galleri, åpner dørene i Rådhusgata 20 i Oslo.
2017 40-årsjubileum med utstilling på blant annet Kunstnerforbundet.
2027 NTKs 50-årsjubileum.
Tilgang til arkiv
NTK har et omfattende arkiv. I 2024 ble materialet fra tiden før stiftelsen i 1977 og frem til 2010 overlevert til Arkivverket. Dette er tilgjengelig for publikum i Riksarkivets lokaler ved Sognsvann i Oslo.
Utforsk arkivet: P-17293 – Norske tekstilkunstnere på Arkivportalen
Arkivmateriale som ikke er avlevert
I egne lokaler har NTK fremdeles arkivmateriale fra 2010 og fremover, inkludert en stor samling med eldre dias, VHS kassetter, CD-rom og kataloger. I tillegg finnes digitalt materiale som kan deles på forespørsel. Materiale består av et utvalg selvpubliserte tidsskrifter og medlemsblader, taler og aksjoner, årsmøtepapirer og protokoller.
Har du spørsmål om arkivet eller foreningen? Send e-post til: dl@softgalleri.no
Jubileum 1977 - 2017
Norske tekstilkunstnere (NTK) ble 40 år i 2017. Dette ble behørig markert gjennom hele året med flere arrangementer, blant annet en stor jubileumsutstilling på Kunstnerforbundet i mars 2017 og i NTKs eget visningssted SOFT galleri. I tillegg ble det vist en arkivutstilling fra NTKs eget arkiv, med forgreininger til den større historien der kvinnefrigjøring, kunstneraksjoner og kald krig er flettet inn. En jubileumsbok ble også lansert i mars 2017. Ønsket med markeringen har vært å skape nysgjerrighet, forståelse og debatt om tekstilkunst før, i dag og fremover.
Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunstnerforbundet
En stor jubileumsutstilling ble produsert i samarbeid med Kunstnerforbundet, som fylte alle deres visningsrom i perioden 24. mars – 30. april 2017. Utstillingen ble satt sammen av Bente Sætrang og Wenche Volle fra Kunstnerforbundet, Kirsti Willemse (prosjektleder) og John K. Raustein fra NTK.
De deltakende kunstnerne på utstillingen var: Nora Adwan, Gunvor Nervold Antonsen, Ask Bjørlo, Sissel Blystad, Ingrid Bodøgaard, Margrethe Kolstad Brekke, Tobias Alexander Danielsson, Line Solberg Dolmen, Kari Dyrdal, Brit Fuglevaag, Birgit Hagen, Ann Cathrin November Høibo, Else Marie Jakobsen, Gro Jessen, Nora Joung, Ellen Lenvik, Gitte Magnus, Eline McGeorge, Pernille Meidell, Aurora Passero, Tove Pedersen, Hans Hamid Rasmussen, Hannah Ryggen, Ingunn Skogholt, Camilla Steinum, Unn Sønju, Løvaas & Wagle, Carin Wessel/ Birgit Wessel.
Grafikkavdelingen i Kunstnerforbundets andre etasje ble forvandlet til et midlertidig arkiv som fortalte Norske tekstilkunstneres historie gjennom pamfletter, tidsskrift, brev og annen dokumentasjon.
Les mer om utstillingen her.
Kari Steihaug – Syersken i Trastevere på SOFT galleri
Som en del av jubileumsutstillingen på Kunstnerforbundet holdt Kari Steihaug separatutstilling på SOFT galleri med tittelen Syersken i Trastevere. Utstillingen stod fra 23. mars – 30. april 2017. Les mer om utstillingen her.
Det store mjuke øyeblikk på Finnskogen
Som et SOFT moment i jubileumsåret deltok mange NTK-medlemmer i Finnskogutstillingen på Røgden Bruk fra 10. – 12. mars 2017. Alle medlemmene i NTK ble invitert til å sende inn bilder av både nyere og eldre arbeider. Responsen var stor, og juryen valgte ut 59 kunstverk av i alt 52 kunstnere i et tidsspenn fra 1983 til 2017.
Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger på Kunsthall Stavanger
I samarbeid med Kunsthall Stavanger ble det satt sammen en utvidet versjon av jubileumsutstillingen, som ble vist ved kunsthallen 25. januar – 18. mars 2018. Utstillingen inkluderte også nyproduserte verk. Ask Bjørlo hadde laget et nytt verk som ble stilt ut på Stavanger Kunstmuseum. Verket, som har tittelen Havfruens hatt, var tilpasset Frida Hansen-rommet, og er direkte inspirert av motivene i Hansens tekstilarbeider.
5 høydepunkter – NTK 40 år på Bodø Kunstforening
Til en utstilling på Bodø Kunstforening i 2018 satte NTK sammen deler av jubileumsåret. Deltakende kunstnere var May Bente Aronsen, Ingrid Bodøgaard, Elin Igland, Grete Johanne Neseblod og Anne Stabell. Utstillingen stod fra 7. april – 20. mai 2018 og var kuratert av Kristin Sæterdal. Les mer om utstillingen her.
Jubileumsboka
Det ble utgitt en egen publikasjon i forbindelse med jubileet. Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger. Norske tekstilkunstnere 1977-2017 setter fokus på tekstilens nære historie i Norge, gjør nedslag i NTKs fagpolitiske kamp og tekstilkunstens utvikling og undersøker hvilken plass tekstil som metode, materiale og tradisjon har på kunstscenen i dag.
Bidragsyterne inkluderer Marte Danielsen Jølbo, Anne Karin Jortveit, Runa Boger, Toril Moi, Sissel Ree Schjønsby og Lotte Konow Lund. Den ble utgitt på Grapefrukt forlag med Ingvill Henmo, Lise Bjørne Linnert og Sidsel Palmstrøm som redaksjonsgruppe.
Performance av Gunvor Nervold Antonsen
Performancen som jubileumsutstillingen og jubileumsboka hentet tittelen sin fra, Ode til en vaskeklut, hymne tiger en tiger, ble først fremført på åpningskvelden på Kunstnerforbundet, og deretter igjen på åpningen på Kunsthall Stavanger. Nervold Antonsen har også spilt inn performancen som video, som kan sees under. (Gjengitt med tillatelse fra Kunsthall Stavanger). Hele teksten i performancen kan også leses her.
Publikasjoner
Gjennom årene har NTK utgitt medlemsblader under ulike titler. “Tiger-rapport” (1983-1994) var NTKs lengevarende navn på medlemsbladet som var et gruppedrevet prosjekt med utspring i styret. I flere år holdt Anne Marie Komissar hånd om etterfølgeren “Tekstilkunst” som redaktør, mens Runa Boger senere styrte magasinet over i navnet «Soft Magasin» i 2007 og fram til foreløpig siste nummer i 2012. Medlemsbladene gir faglige innblikk i hva som til enhver tid stod på den tekstile agendaen.
Klikk på bildene under for å lese et utvalg magasiner som PDF.
Tigerlogo
I 1983 fikk NTK en tiger som logo, et symbol på styrke og en felles identitet for tekstilkunstnerne. Logoen ble tegnet av den grafiske designeren Egil Haraldsen. NTK valgte tigeren som sitt emblem fordi: «Det viser striper, styrke, framdrift og skarpe klør.» (fra Tiger-rapport 4/83).

Utklippsgalleri
Her kan du se et utvalg avisutklipp, bilder og dokumenter som ble scannet fra arkivet i forbindelse med 40-årsjubileet til NTK i 2017.