Finissage og performance: Gunvor Nervold Antonsen – Lorck Shive Kunstpris 2019

Facebook
Twitter

Gunvor Nervold Antonsen fremfører performance i Lorck Shive Kunstpris utstillingen – SOFT moments
Trondheim Kunstmuseum, Trondheim
19. januar 2020, kl 13.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Trondheim Kunstmuseum den 19. januar kl 13. 

Denne dagen fremfører Gunvor Nervold Antonsen to performance i Lorck Schive Kunstpris utstillingen. Kl 13 fremføres “Vi er margen”, hentet fra publikasjonen med samme navn som ble utgitt tidligere i år. Etter en liten pause fremføres “Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger», fremført for første gang under NTK jubileumsutstilling på Kunstnerforbundet i 2017.
19. januar er også utstillingens siste dag.

Gunvor Nervold Antonsen – Tekst av Kristin Sæterdal, styreleder i NTK:

Gunvor Nervold Antonsen (1974) er den første tekstilkunstneren som har mottatt en nominasjon til Lorck Schives kunstpris. Som styreleder i NTK vil jeg si at vi er enormt stolte av Nervold Antonsen som i 15-20 års tid har vært en kraft og en inspirasjonskilde i vårt fagmiljø. Nervold Antonsen var som styreleder i NTK med å etablere SOFT galleri i 2006 og hennes performance «Ode til en vaskeklut hymne til en tiger» på Kunstnerforbundet var en viktig del av markeringen av NTK sitt 40-årsjubileum i 2017.

Prisen er et samarbeid mellom Christian Lorck Schive og hustrus legat og Trondheim kunstmuseum. Det er fire uavhengige organ som nominerer til sammen 10 kandidater: Statens stipendkomite, Trondheim kunstmuseum, Norsk kritikerlag og Norsk kuratorforening. Styret i Lorck Schive velger ut 4 fra de nominerte kunstnerne til å delta på en utstilling på Trondheim kunstmuseum. De 4 kunstnerne mottar kr 150.000 hver for produksjon av utstillingen, en internasjonal og uavhengig jury kårer en som mottar prisen på kr 500.000 – noe som gjør denne prisen til en av verdens største. Kunstprisen blir delt ut annethvert år.
Formålet med prisen er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende kunstnere. På Lorck Schives egne nettsider kan man lese om Gunvor Nervold Antonsen:

Gunvor Nervold Antonsen (f.1974) arbeider i et bredt spekter av materialer, og forener tekstilmontasje, treskulptur, maleri, lyd og historiske objekter i materielle og romlige komposisjoner. Verkene hennes kjennetegnes av et rått og direkte uttrykk, der den tette dialogen med materialet er en essensiell del av prosessen. I de komplekse installasjonene spørres det om motsetninger mellom skapelseskraft og ødeleggelse, mellom menneske, kunnskap, natur og kultur. Installasjonene kan også leses som en direkte kritikk av den verdiskalaen dagens økonomiske modell måler arbeid etter, og konsekvensen av ensretting av samfunn, verdivalg og livsrytmer.

For fire år siden vant Gunvor Nervold Antonsen The Nordic Award in Textiles. Dette er Nordens største tekstilkunstpris. Med denne prisen fulgte utstillingen «Hybridenes poesi» på tekstilmuseet i Borås. Nervold Antonsen har hatt separatutstillinger på blant annet Kunstnerforbundet, Akershus kunstsenter, House of Foundation og Kunstbanken Hedmark kunstsenter. Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger deriblant Nålens øye på KODE og Nasjonalmuseet, Høstutstillingen og Tusen Tråder på Lillehammer Kunstmuseum. Hun er blant annet innkjøpt av Norsk Kulturråd, Nasjonalmuseet, KODE, Utenriksdepartementet, Norges Banks kunstsamling og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun var med å etablere og drive SOFT galleri i 2006 – 2009, et galleri som har blitt et svært viktig visningssted for den samtidige tekstile billedkunsten i Norge.
I tillegg har Gunvor Nervold Antonsen et stort sosialt og lokalt engasjement som hun viser gjennom for eksempel bokutgivelsen: «Vi er margen» som omhandler den outsourcede hjørnesteinsbedriften KA-Rollag, som produserte bildeler i nesten 40 år i Rollag i Numedal, der kunstneren bor og jobber. Boken har også nettopp kommet på innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur.
Hennes performance «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» i 2017 navngav jubileumsutstillingen til fagorganisasjonen da Norske tekstilkunstnere feiret 40 år. Performancen var et flammende innlegg mot all den urett som tekstilkunstnere har måttet tåle gjennom tidene med å både være tekstil og knyttet, i hovedsak, til kvinner. En performance som, dessverre, er like aktuell fremdeles. Ref. anmeldelsen av Lorck Schive utstillingen i Morgenbladet der kritikeren omtaler de kvinnelige deltagerne både nedlatende og kjønnet.

Gunvor Nervold Antonsen er en fremragende billedkunstner som er svært viktig for norsk samtidig tekstilkunst, og hun er svært viktig for andre som jobber tekstilrelatert. Kom og hør «Vi er margen» og «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» på Trondheim Kunstmuseum søndag 19. januar.

Beste hilsen fra styreleder i NTK, Kristin Sæterdal

Se facebook arrangemanget og lydintervjuet på artscenetrondheim publisert i samarbeid med Kunstpodden.

Vi bruker cookies for å forbedre og måle bruken av nettstedet.