AiR Green Studio 2022: Katrin Rusten

“Memory Lake is a Source of Conflict (waste composition 3)” fra masterutstillingen på KODE2, 2020 Foto: Maya Økland

Norske Tekstilkunstnere har gleden av å annonsere at årets kunstneropphold fra 4. april 2022 på Air Green Studio tildeles Katrin Rusten. AiR Green Studio er et to måneder langt kunstneropphold i det nylig rehabiliterte Sommerfjøset på Søndre Green gård i Krødsherad. Sommerfjøset er omgjort til en studioleilighet med alle fasiliteter, og med et godt arbeidsrom for ulike typer kunstproduksjon.

Om kunstner Katrin Rusten

Katrin Rusten – Foto: Nayara Leite

“Min praksis er basert på overflate-, farge- og materialundersøkelser fra et tekstilt perspektiv. Prosjektene dreier seg ofte rundt menneskelige forestillinger om kropp og landskap; tilstander i og fra disse; gjenbruk; bevissthet og tilstedeværelse. Sentralt står direkte kontakt med materialene, repetitive, langsomme prosesser og en systematisk kartlegging av omgivelser. Jeg samler ulike ‘landskap’ i form av materialer, overflater og taktile strukturer, samt emosjoner og hendelser. Disse dokumenteres gjennom ulike tekstile prosesser, foto, tekst, collage og installasjon. Det systematiske og logiske står som motsetning til den intuitive delen av prosessen, med vekt på det langsomme og ufullkomne. Kontrasten og balansen mellom orden og uorden er tilbakevendende i mitt arbeid; jeg ser på dette som en søken etter en tilstand der det skjøre også er sterkt – et system i hverdagens kaos.

På Søndre Green Gård skal jeg hovedsakelig fokusere på videreutvikling av mitt prosjekt ‘Picking Plants And Dying With Them’. Jeg har alltid vært fascinert av overflødig materiale og avfallet vi alle produserer. Dette er utgangspunktet for en utforsking av menneskelig aktivitet og forbruk, vårt forhold til natur og verden rundt oss. Jeg søker meg til materiale og biprodukt som oppstår som resultat av praktiske løsninger og dagligdagse handlinger. Brukte teposer, støv fra tørketrommelen, løkskall og garnrester blir sentrale i en prosess på lik linje som silke og porselen. Gjennom sammenstilling og tilkobling gis “lavt materiale” en ekstra kraft, og menings- og verdihierarki utfordres.

Jeg gleder meg stort til oppholdet, og ser særlig fram til å tilbringe mye tid i naturen, fordype meg i plantefarging og spinning av garn. Jeg er også spent på å bruke oppstadvev og flatvev til å utforske mine vevde kartlegginger av indre og ytre landskap i større format.”

Katrin Rusten (f.1992, Molde) bor og arbeider i Drammen. I 2020 ble hun uteksaminert MFA fra Kunstakademiet, Institutt for Samtidskunst ved Universitetet i Bergen. Avgangsverket vant Norske Kunsthåndverkeres Studentpris. Hennes arbeid har bl.a. blitt vist hos Kunstmuseet NordTrøndelag, KODE 2, KRAFT, Galleri Fisk og USF.

Les mer om kunstneroppholdet på Søndre Green gård her

Vi bruker cookies for å forbedre og måle bruken av nettstedet.